dilluns 8 setembre 2008
L’ELENC SANTPERENC I EL MOVIMENT TEATRAL A SANT PERE PESCADOR

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ I EDICIÓ DEL LLIBRE:
L’ELENC SANTPERENC I EL MOVIMENT TEATRAL A SANT PERE PESCADOR


El proper 11 de setembre a les 8 del vespre l’ajuntament de Sant Pere Pescador inaugura al CASAL CULTURAL una mostra MONOGRÀFICA SOBRE LA HISTÒRIA del moviment teatral al municipi. L’exposició vol mostrar l’evolució històrica del teatre a Sant Pere mitjançant un recorregut, des dels orígens fins a l’actualitat.

La mostra descriu, MITJANÇANT 10 PLAFONS EXPLICATIUS ACOMPANYATS D’UNA QUARANTENA D’IMATGES, els diferents períodes de l’activitat teatral DEL MUNICIPI. A més, s’exposaran objectes relacionats amb El MÓN DEL TEATRE: vestits, robes i material gràfic de les diferents representacions, COM ARA: fulletons, recull de premsa i utensilis utilitzats a les diferents obres. 

L’activitat teatral a Sant Pere es va iniciar als anys vint. A l’any 1936 i amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, el grup es va dissoldre. Durant la postguerra ES CONSTITUÍ L’ELENC D’ACCIÓ CATÒLICA I  a finals dels 60 es va CREAR L’ASSOCIACIÓ Elenc Santperenc QUE HA PERDURAT FINS A L’ACTUALITAT. L’entitat, molt reconeguda arreu, era la responsable d’organitzar anualment la Mostra de Teatre Amateur de les comarques gironines (1983-1993). Fins i tot, l’any 1998 VA SER SELECCIONAT per la final del Visionat - concurs de teatre amateur organitzat per la Diputació de Girona i l’Agrupació Teatral de les comarques gironines - per l’obra Terra Baixa d’Àngel Guimerà. Dos anys més tard, l’Agrupació teatral de les comarques gironines els va concedir l’organització de la fases final del concurs. L’obra més significativa que ha representat l’Elenc ha estat, sens dubte, La Comtessa de Molins.   

CONJUNTAMENT AMB LA INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ, ES PRESENTARÀ EL PRIMER NÚMERO D’UNA NOVA PUBLICACIÓ LOCAL, QUE HA ESTAT BATEJADA AMB EL NOM DE: QUADERNS DE SANT PERE.  AQUEST PRIMER NÚMERO ESTARÀ DEDICAT INTEGRAMENT AL  TEATRE I PORTA PER TÍTOL: L’ELENC SANTPERENC I EL MOVIMENT TEATRAL A SANT PERE PESCADOR. Aquesta edició ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’associació l’Elenc Santperenc que ha participat en la redacció i recull de fotografies del llibre.

El TREBALL, estructurat en set CAPÍTOLS ACOMPANYATS  D’IL·LUSTRACIONS, EXPLICA EL PROCÉS QUE HA SEGUIT L’ACTIVITAT TEATRAL A SANT PERE, DES DELS SEUS INICIS, A LA DÈCADA DELS ANYS VINT, FINS A LES ÚLTIMES REPRESENTACIONS, L’ANY 2005. HA ESTAT escrit per diferents persones DEL MUNICIPI, totes elles vinculades al món de teatre I ESPECIALMENT A L’ELENC SANTPERENC. LA PRESENTACIÓ DEL MONOGRÀFIC ESTÀ SIGNADA PER JOSEP M. CORTADA , ACTOR I DIRECTOR DE LA FUNCIONAL TEATRE DE FIGUERES I A LA VEGADA SECRETARI DE LA CORPORACIÓ MUNICIPAL. 

S’HA PREVIST QUE L’ACTE ACABI AMB  LA LECTURA DE FRAGMENTS D’OBRES DE TEATRE QUE HAGIN ESTAT REPRESENTADES AL MUNICIPI. AQUEST RECITAL, QUE ANIRÀ ACOMPANYAT DE MÚSICA EN VIU, SERÀ PROTAGONITZAT PELS COL·LABORADORS DEL LLIBRE.  

Com a activitat paral·lela, s’ha organitzat a partir del mes d’octubre un taller de teatre adreçat als joves. Aquesta activitat té com a objectiu engrescar a la població a participar del món teatral. El taller tindrà la mateixa temporalitat que el curs escolar i basarà el seu treball en la improvisació i el joc teatral a través de la pràctica, permetent que de manera aparentment involuntària, es puguin anar aprenent els principis de l’art de l’actuació.L’objectiu és ajudar a formar actors i ampliar la imaginació i fomentar els horitzons personals. El taller es realitzarà els dissabtes al matí al Casal Cultural de Sant Pere Pescador.Mitjançant aquesta iniciativa, el consistori santperenc vol dinamitzar la vida cultural al poble i donar a conèixer a les actuals generacions LA RICA EMPREMTA QUE HA DEIXAT  EL TEATRE  EN LA CULTURA I SOBRETOT EN LA VIDA ASSOCIATIVA DE SANT PERE des de la postguerra fins a l'actualitat. Així com fer reviure l'esperit teatral a totes les generacions i cultures que actualment viuen i conviuen a Sant Pere Pescador
 
Poma