divendres 24 octubre 2008
Commemoració del bicentenari de la Guerra del Francès


Enguany es commemora el bicentenari de la Guerra del Francès, el conflicte bèl·lic entre Espanya i França que s’inicia amb l’entrada de l’exèrcit napoleònic l’any 1808 i que finalitza amb el retorn de Ferran VII d’Espanya al poder. Una de les zones més afectades, per la proximitat amb l’estat francès, foren les comarques gironines i sobretot l’Alt Empordà. És per aquest motiu, que l’Ajuntament de Sant Pere Pescador s’adhereix a la iniciativa amb la organització d'unes xerrades sobre aquest període històric i d’una visita guiada al Castell de Quermancó. 

El primer col·loqui anomenat “Triunfante, l’excavació arqueològica d’un vaixell de guerra del segle XVIII a la platja de Sant Pere Pescador” l’encapçalarà MARCEL PUJOL I HAMELINK (Co-director de la excavació arqueològica al Triunfante, Professor d'Arqueologia a l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, Barcelona).

La segona xerrada anomenada "La guerra del francès i el paper del santperenc Josep Garriga i Buach, dos-cents anys després" i serà presidida per” serà presidida per PELAI PAGÈS I BLANCH (Professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona). Ambdues xerrades tindran lloc a la Sala d’Actes del Casal Cultural de Sant Pere els dies 7 i 14 de novembre a les nou del vespre. 

Com a cloenda de la commemoració el diumenge 16 de novembre hi ha organitzada una VISITA GUIADA AL CASTELL DE QUERMANÇÓ. El castell és un paratge destacat en la llegenda de la santperenca Comtessa de Molins i la Guerra del Francès. La visita és gratuïta i inclou el transport al castell, el passi d’un documental en relació al castell i a la Guerra del Francès i la visita comentada, aquesta activitat és possible gràcies a la col·laboració de l’Associació Amics del Castell de Quermançó. Per a poder participar a la sortida caldrà inscripció prèvia a la Biblioteca Municipal de Sant Pere i tindran prioritat els assistents a les xerrades.

 
Poma