dijous 13 novembre 2008
Marcel Pujol i Hamelink presenta en primícia el resultat de les excavacions realitzades a la nau EL TRIUNFANTE

Marcel Pujol i Hamelink presenta en primícia a Sant Pere Pescador el resultat de les excavacions realitzades aquest estiu a la nau segle XVIII EL TRIUNFANTE

Enguany es commemora el bicentenari de la Guerra del Francès, el conflicte bèl·lic entre Espanya i França que s’inicia amb l’entrada de l’exèrcit napoleònic l’any 1808 i que finalitza amb el retorn de Ferran VII d’Espanya al poder. És per aquest motiu, que l’Ajuntament de Sant Pere Pescador s’adhereix a la iniciativa amb la organització d'unes xerrades sobre aquest període històric i d’una visita guiada al Castell de Quermancó. 

La primera xerrada es dugué a terme el passat divendres 7 de novembre a la sala d’actes del Casal Cultural de Sant Pere Pescador i s’anomenà “Triunfante, l’excavació arqueològica d’un vaixell de guerra del segle XVIII a la platja de Sant Pere Pescador”, fou presidida per MARCEL PUJOL I HAMELINK, co-director de la excavació arqueològica al Triunfante, Professor d'Arqueologia a l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, Barcelona. 

El Triunfante fou la nau que es va enfonsar a final del S. XVIII després d'un temporal de mar. La seva història és gairebé novel·lesca. El seu final se situa a Sant Pere Pescador, però els seus inicis els hem d'anar a buscar a les Drassanes Reials de Londres, passant pel Ferrol i per unes quantes batalles navals arreu del món. En Marcel Pujol va explicar molt àmpliament el context històric internacional anterior i paral·lel a la construcció del vaixell - les males relacions entre França i Anglaterra - la situació de la monarquia borbònica espanyola, amb les respectius ministres de guerra. I l'ambició espanyola de tenir la mateixa flota naval que els francesos, va ser Jorge Juan l'encarregat d'anar a Anglaterra i investigar com feien la construcció de les naus de guerres - qüestió d’espionatge industrial -.

La CAMPANYA D'EXCAVACIONS ARQUEOLÒGIQUES SUBAQUÀTIQUES al Triunfante, dirigides per Xavier Nieto i Marcel Pujol, durarà de 2008 al 2010 i es la primera excavació a España d'un vaixell de guerra d’aquestes característiques. El vaixell no va naufragà sinó que va embarrancar davant de la platja de Sant Pere Pescador a causa d'una mal temps i el vent de xaloc. El vaixell ha estat molt expoliat al llarg dels anys. Només hi resta visible la part de la quilla i del fons del vaixell, la fusta està aparentment protegida per una capa metàl·lica que eren les restes de bales incrustades, moltes de les quals han desaparegut a causa de l'expoli. Aquesta excavació els ha permès estudiar com eren els vaixells de guerra i aprofundir en la construcció naval, també han pogut detectar les característiques constructives típiques dels vaixells anglesos gràcies al espionatge que havien fet els seus constructors a Anglaterra i veure les característiques típiques dels vaixells espanyols, perquè en el Triunfante era un barreja de les dues tipologies.

 
Poma