dilluns 17 novembre 2008
EL CASTELL DE QUERMANÇÓ REVIU EL PASSAT AMB LA VISITA D’UN GRUP DE SANTPERENCS

L’última activitat que l’Ajuntament de Sant Pere Pescador havia previst dins els actes de Commemoració del Centenari de la Guerra del Francès (1808-1814) es va dur a terme el  passat diumenge 16 de novembre. Va consistir en una visita guiada al Castell de Quermançó (Vilajuïga) totalment gratuïta per tots els santperencs .
L’associació Amics del Castell de Quermançó i del Comtat d’Empúries va ser l’encarregada d’amenitzar la visita.  Un grup de quinze actors amateurs van  representar la ocupació del castell per part d e les tropes franceses. La recreació històrica va ser protagonitzada pel vicepresident de l’associació, Josep Puig, que va interpretar el paper de Mariscal Suchet. Anà acompanyat d’uns quinze figurants:  sis soldats francesos amb tambors, un capità de tropes, pagesos i un grup de dones, encapçalades per la famosa bandolera santperenca, Ma. Teresa de Molins  coneguda com la Comtessa de Molins o de Quermançó.  Segons conta la llegenda, aquesta dama va ser la responsable de fer explotar el castell amb  la pólvora que havia deixat l’exèrcit francès a la retirada.

Així doncs, els visitants van poder  gaudir d’uns guies totalment atípics que els  van acompanyar des de la torre atalussada, punt d’inici del recorregut , fins a l’últim espai, el pati d’armes.

L’associació Amics del Castell de Quermançó i del Comtat d’Empúries a través del seu president, Jaume Simón, i del mateix propietari del castell, Josep M. Martorell,  van voler obsequiar a l’ajuntament de Sant Pere i a tots els santperencs amb aquesta posada en escena tant original. Josep M. Martorell assegurava que era la primera vegada que es feia una representació d’aquelles característiques en el mateix castell.

La jove estudiant santperenca, Ginesta Miró, va ser la responsable de recitar uns poemes sobre la Comtessa de Molins. Miró va dedicar el treball de recerca de batxillerat a repassar  la història d’aquesta noble i llegendària dama. 
Una vegada acabada la visita, el grup va retornar al punt de recepció per degustar el pa amb nous de la  Comtessa de Quermançó, tot acompanyat d’un raig de moscatell de Vilajuïga.

En les properes setmanes l’associació Amics del Castell de Quermançó i del Comtat d’Empúries presentaran a Sant Pere Pescador un recull de la filmació que han elaborat en motiu de la visita. Aprofitant l’acte també hi presentaran el documental   QUERMANÇÓ "BRESSOL DE TROBADORS"  elaborat en homenatge a Carles Fages de Climent.  Produït pels Amics del Castell de Quermançó  i Comtat d'Empúries i dirigit per Josep Puig Badosa. 


Més informació:

http://www.castelldequermanco.es

http://comtessademolins.blogspot.com/2008/01/castell-de-querman.html

http://www.geocities.com/jcanetbr/llocs/quermanco/querman.htm

http://www.motorclubgirona.com/castells/monuments/querman%E7o.htm

 
Poma